Dwanggedachten en -handelingen

Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) is een angststoornis.

Het is een aandoening die een heel mensenleven kan blijven aanhouden. Mensen met OCD kunnen verstrikt raken in een patroon van repetitieve gedachten en gedragingen die zinloos en uitputtend zijn, maar uitermate moeilijk te overwinnen. Hun symptomen kunnen gaan van licht tot ernstig, en wanneer ernstige OCD onbehandeld blijft kan het de persoon onbekwaam maken om op het werk, op school of zelfs thuis te functioneren. Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) veroorzaakt angstige gedachten (dwanggedachten) of rituelen (dwanghandelingen) waarvan je voelt dat je ze niet onder controle kan houden. Mensen met OCD worden vaak gekweld door aanhoudende, ongewenste gedachten of beelden, of door de drang om zich bezig te houden met bepaalde rituelen. Een persoon met OCD kan bijvoorbeeld bezeten zijn door ziektekiemen of vuil en zijn of haar handen altijd weer opnieuw wassen. Een ander persoon controleert herhaaldelijk allerlei zaken of wordt geheel in beslag genomen door gewelddadige en angstige gedachten. Dwangmatig tellen wordt ook vaak waargenomen bij mensen met OCD.

Bij deze problemen werk ik voornamelijk in de cognitief gedragstherapeutisch kader. Centraal binnen deze benadering staan onze gedachten. Gevoelens kunnen we niet veranderen, wel de gedachten die hieraan vooraf gaan. In therapie gaan we samen gedrag/gedachten leren herkennen die ons in ons leven belemmeren. Het verleden kennen we. Het heden is een gevolg van het verleden en iedere nieuwe gedachte/gedrag zal onze toekomst bepalen. Soms kunnen we vér teruggaan in het verleden, dit om diepgewortelde blokkades te doorbreken en inzicht hierin te verschaffen. In therapie proberen we ook steeds focus te leggen op iemands mogelijkheden, innerlijke krachten en competenties. De therapeut geeft geen pasklare antwoorden, maar wel richting in jouw zoektocht naar een andere, betere toekomst.

Herken je jezelf, denk je dat je OCD hebt en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar beatakurda@icloud.com .

%%footer%%