Angstproblemen

Gewone angst versus angststoornis

Iedereen is wel eens bang of angstig. Dit is een hele gezonde reactie waarmee je jezelf scherp zet op dreigend gevaar. Gevaar van buitenaf, dat heel reëel is en waar je maar beter op voorbereid kunt zijn.

Je kunt ook bang of angstig van binnen zijn. Bang om alleen gelaten te worden of iets niet goed te doen. Ook die angst is natuurlijk en nuttig.

Maar soms is de angst ongezond. Je bent dan wel heel vaak heel angstig. Zo bang dat je er dingen voor laat, dat het je beperkt in de kwaliteit van jouw leven. Je stelt je niet aan, je voelt het echt zo. Maar het zou fijn zijn als je dat niet hoefde te voelen.Je staat niet alleen. Psychische klachten waarvan angst deel uitmaakt, komen vaak voor. Ze ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag, de grens verschuift voetje voor voetje. Onmerkbaar, tot plots blijkt dat het uit de hand gelopen is. Je gaat de deur helemaal niet meer uit of staat urenlang deuren of gas te controleren of je handen te wassen.

Gevolgen van een angststoornis

Uiteindelijk kan een angststoornis ervoor zorgen dat je je werk, interesses en bezigheden verliest en zo heel erg eenzaam wordt. Je schaamt je voor wat je doet en voelt je schuldig tegenover je omgeving. Tegelijkertijd zie je geen manier om het anders te doen. Je bent in de ban van de angst.

Wat kan ik voor je betekenen?

In eerste instantie kijk ik naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

  • het vinden van de oorzaak van de angst;
  • het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen;
  • terugdringen van mogelijke chronische overbelasting.

Ik werk onder andere met cognitieve gedragstherapie. Ik leer je lichamelijke reacties te herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen.

Afhankelijk van jouw situatie gaan we bepaalde patronen doorbreken zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Angst voor dieren, dingen of situaties: de fobie

Een fobie is een specifieke angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Angst die samen kan gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet vaak dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat zo goed als altijd samen met vermijdingsgedrag: Als je fobisch bent ga je situaties uit de weg waarin je die angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst weer te zullen voelen. Daardoor word je vaak behoorlijk belemmerd in je dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je ook vaak last van verwachtingsangst: alleen bij de gedachte al dat je in een enge situatie terecht zult komen, krijg je last van de angstaanvallen.

Vaak voorkomende fobieen:

  • angst voor ziektes en bacterieen
  • angst om te spreken in het openbaar vliegangst
  • angst om auto te rijden hoogtevrees vrees voor grote en/of kleine ruimtes
  • vrees voor dieren, insecten en reptielen

Heb je vragen over angst?

Kijk dan even op het forum over angsten en fobieën: www.angstpsychologen.nl .
Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Heb je vragen over angst? Bel voor een afspraak of stuur even een mailtje naar beatakurda@icloud.com .

%%footer%%